Alweer 2 weken!!! - Reisverslag uit Paramaribo, Suriname van Suzanne Mocking - WaarBenJij.nu Alweer 2 weken!!! - Reisverslag uit Paramaribo, Suriname van Suzanne Mocking - WaarBenJij.nu

Alweer 2 weken!!!

Door: Suus

Blijf op de hoogte en volg Suzanne

15 Oktober 2008 | Suriname, Paramaribo

Lieve, lieve mensen!!

Zo wat gaat de tijd hard hier zeg. Ik keek op mn blog en het is alweer bijna een week geleden dat ik geschreven heb, dat gaat zo snel. Hoest met jullie allemaal? Met mij gaat het goed!! Begin me al steeds meer thuis te voelen hier. Heb een fiets gehuurd, dus kan lekker door paramaribo crossen. Hoewel dat nog niet zo makkelijk is, haha, ze rijden hier links, dus fietsen ook, en als ik ffniet op let dan merk ik dat ik toch echt dat ik aan de verkeerde kant van de weg ben gaan fietsen :) hahahah! Maarja nog geen ongelukken gehad, dus dat valt me ook meer wee.
Donderdag avond zijn we met alle meiden naar de Havanna Lounge gegaan. Hier wordt tot 1 uur salsa gedraaid en daarna 'normale' muziek. Aangezien ik nog geen les had gehad, had ik me maar niet laten zien op de dansvloer. Maar het was echt heel gezellig en na 1 uur was het volop dansen :)
En jeeh vrijdag had ik mijn eerste salsa les. Ik zit samen met een huisgenootje op de basis. Maar eigenlijk waren ze al 2 weken bezig en ze wisten niet of ik wel mee kon doen, omdat ik best veel gemist had en nog nooit salsa had gedanst. Daarom kreeg ik een try-out op en mocht ik de les mee dansen en dan ging ze kijken hoe het ging. Nou het was eigenlijk helemaal niet zo moeilijk. Ik kon het prima bijhouden en het is echt leuk om te doen. Ze vertelde dan ook al snel dat het prima was :) Jeeh!
Zaterdag zijn we met zn 6en een dolfijnentour gaan doen! Heel toevalig gingen we met dezelfde reisgids als naar Brownsberg, dus dat was echt top! Zij is echt zo leuk! En kan je zoveel vertellen over alles. Nou als eerst gingen we varen over de Suriname rivier naar een stuk waar veel dolfijnen voor kwamen. Nou ik heb ze gezien!!! Jeeh!! Hoewel niet heel goed hoor, want ze waren best wel op een afstand, maar je zag ze af en toe zo over het water heen duiken. Onze reisgids vertelde dat je geluid moest maken en dat ze daar dan op af zouden komen, nou wij zingen in die boot, maar nee het had geen baat, waarschijnlijk vonden ze het niet zo mooi ;). We vaarden verder naar Braamspunt, dat is een strand waar een soort vissersdorp op is. En op dit punt is de scheiding tussen de Suriname rivier en de atlantische oceaan. Helaas was het water kei smerig, zodat we niet konden afkoelen. Daarna gingen we door naar plantages op het district Commewijne. Het dorpje wat we bezocht hebben heette ' Rust en Werk'. Je hoeft je dus niet echt af te vragen wat ze hier het meeste doen, hahaha. Eigenlijk hadden we een dag later naar dit dorpje moeten gaan, want zondag was daar een groot feest naar aanleiding van het suikerfeest, met heel veel muziek, eten en gezelligheid, maarja komt vast nog wel een andere keer om dat mee te maken. Tenslotte gingen we naar Fort Nieuw Amsterdam, waar nog monumenten staan van de verdediging. Het was interessant om door heen gelopen te hebben, de strafcellen hebben we ook gezien, ze waren alleen dicht dus konden we er niet in :(

'S avonds zijn we met bijna alle meiden naar Zsa Zsa Zsu gegaan, een discotheek waar veel locals en bakra's naartoe gaan. Alleen het uitgaansleven in Suriname begint pas om 1 a 2 uur. Dus dat is echt wel laat! We hebben eerst nog een uur in een lege discotheek gestaan, haha, maar daarna was het echt gezellig!

Zondag hebben we rustig aan gedaan, lekker gezommen en heb ik mn zusje gebeld, want die was jarig :) <3! Heb trouwens een maandabonnement op het zwembad genomen, zodat ik mjin banen trekken hier verder kan doen, hoewel het hier wel zwaarder is en een deel van mijn kont al verbrand. Schijnbaar schijnt de zon gewoon door het water heen, of lagen mn billen boven water :O hahahah

En maandag was dan mijn eerst werkdag. Ik had een avonddienst, van 4 tot 8. Eigenlijk heb ik zoveel tijd nodig om te beschrijven hoe het daar aan toe gaat en dat heb ik nu niet, aangezien het al aan het schemeren is en het dan binnen de korste keren donker is. Maar ik probeer zo veel mogelijk te typen en de rest volgt later.

Nou we kwamen er aan en de kinderen waren een beetje aan het spelen. Het is trouwens niet echt een huis te noemen. Het is een krot, die ooit afgebrand is geweest met een afdak erboven waar de tafels en stoelen staan. Er is niet van een badkamer te spreken, er is buiten een een stenen vierkant waar 2 kraantjes in zitten en daar gaan de kinderen onderstaan. Voorde rest is er een groot erf, wat bezaaid ligt met rommel, stront en pies. Er zijn iets van 4 honden die daar rondlopen en overal waar ze willen hun behoeftes doen. Er leven ook kippen. Daar is wel een hok voor, maar die kippen zitten daar niet vaak in, want mevrouw Campagne vindt dat ze dieren niet moet opsluiten. Afijn, niet echt gezonde leefomstandigheden voor de kinderen dus. Er is 1 meisjeskamer en 1 jongenskamer. Waar zo 4 a 5 stapelbedden staan. De matrassen zijn er niet uit, er zijn geen kussens en de dekens zien eruit alsof ze uit het jaar 0 komen. De meisjes liggen ongeveer met zn 3en in bed. Er is dan nog wel een bed vrij, maar ze liggen liever bij elkaar, waarschijnlijk zijn ze dat gewend van toen er nog meer meisjes waren. Bij de jongens is het erger, er zijn meer jongens en niet genoeg bedden, dus met name de kleintjes liggen op de grond. Niet om aan te zien. Er zijn wel nieuwe matrassen aangeschaft, maar de eigenares heeft moeite om dingen weg te gooien, dus die wordt nog niet gebruikt. Er tegen in gaan levert niets op. Zo zijn er nog tal van voorbeelden te noemen waar mijn haren echt van overeind gaan staan, denegrerende opmerkingen enzovoort. Ik heb altijd hele hoge moed en hoop gehad om dingen daar te kunnen verbeteren, maar als ik de verhalen hoor van vrijwilligers die er langer lopen. Ze zijn zo ontmoedigt, ze zeggen dat het echt totaal geen zin heeft, omdat ze niks wil veranderen en haar wil is wet. Nou dat is echt frustrerend. In iedergeval geef ik niet op en ga ik er proberen het beste van te maken, met wat voor middelen dan ook. Ik en een huisgenoot hebben vandaag een soort dagschema gemaakt, zodat we de kinderen wat mee structuur kunnen bieden, wat die is ook ver te zoeken. Gister en vandaag heb ik ochtend dienst gehad. Dat betekent 06.45 aanwezig zijn, kinderen aankleden, eten geven, eten in tas checken, en naar school brengen. Je merkt echt dat ze het leuk vinden dat je er bent, want ze gaan zo aan je hangen. Daarna ga je je bezig houden met de kleintjes die nog niet naar school gaan. Zoals kleuren, boekjes lezen, op het erf spelen. Het niveau van de kinderen lijkt lager en het is te merken dat ze het niet heel erg gewend zijn. Maar ze kunnen het liedje zagen, zagen, wiede wiede wagen uit hun hoofd :) Verder hou ik me bezig met verschoning, als ik terug kom van de school, doe ik ze meteen een luier aan, want dat doen ze daar ook niet. Ze doen hun behoefte regelmatig gewoon op het erf, waar ze vervolgend weer door heen banjeren met hun blote voeten, aangezien ze de schoenen niet aanmogen, omdat ze voor school zijn en niet kapot mogen. De kleintjes zijn geloof ik ook niet echt gewend om te gaan slapen overdag. Daar zit ook echt geen structuur in, we proberen dit nu te veranderen, door ze op vaste tijden in bed te stoppen, maar het wil nog niet echt werken, hoewel ze wel moe zijn. Morgen ga ik voor het eerst een middag dienst draaien van half 12 tot half 5 en dan gaan we helpen met huiswerkbegeleiding, dat lijkt me leuk om te doen, ik ben benieuwd!!

Nou vanavond ga ik uiteten met 2 huisgenootjes. En morgen hebben we vergadering over ons project met onze projectcoordinator, ik hoop dat daar wat meer uit gaat komen.
Misschien ga ik dit weekend op trip, wat ik nog niet zeker weet. Maar als jullie dinsdag pas weer wat van me horen, dan weten jullie dat ik van vrijdag tot maandag in de binnenlanden zit en de raleighvallen aan het bewonderen ben :)

Nou lieverds!!!
Ik vind het leuk dat jullie zoveel berichten achter laten, ga er vooral mee door, want vind het leuk om dat te lezen!!!

Daaaag! Dikke kus en veel liefs.

Suus

• 15 Oktober 2008 - 21:50

Johathan Seagull:

Wauw Suzanne,

Te erg voor al die kinderen..het pakket schoenen groeit gestaag, heb er reeds 2, hoewel in verschillende maten. Het zoeken gaat verder. Heel veel succes met het verbeteren, voor zover mogelijk!

Geniet van de watervallen, je moet zeker gaan, is de moeite absoluut waard!

Kuzzie

• 16 Oktober 2008 - 04:41

Zusje:

Heej lieffie,
    Geweldig al die verhalen! Je mag best weten dak trots op je ben! Echt stoer deze trip van je! Hihi wat goed dat jullie bij de basisbehoeften beginnen! En niet met het kopen van massa's speelgoed!
    Ik moet nu naar mijn kinderen..hoewel die slapen nu nog ;)
    Ik spreek je snel toppertje!
    Love you!
    dikke kus

• 16 Oktober 2008 - 06:51

Buuf:

hoy suzanne
    weer een mooi verhaal.ben blij dat ik dit ook kan lezen.ben trots op mij oud buur meisje maar hoop dat ik je ook weerzie als je thuis ben.geniet er van.
    veel liefs buuf en buum

• 16 Oktober 2008 - 09:09

Bianca:

Wat heerlijk om te lezen! Ik vind het fijn dat je het zo naar je zin hebt en van alles onderneemt; dansen in een lege disco enzo :p.
    Hoe is het eten? En krijg je veel aandacht van de locals?
    Veel succes met kinderen; misschien kan je geen bergen verzetten maar alle kleine beetjes helpen. En gelukkig ben je er niet alleen.
    Denk aan je!

Veel liefs,
    Bianca

• 17 Oktober 2008 - 08:45

Hans:

Hey Suuz,

Zo jij hebt je handen vol aan dat project hoor ik al weer. Wel een erge bende zo te horen, maar daarom kunnen jullie er natuurlijk goed werk doen. Hopen dat je in deze maanden een positieve zwaai aan het gebeuren kunt geven.

De trips klinken ook erg leuk en die moet je vooral blijven maken. Is voor jezelf en voor ons om te lezen leuk haha.

Heel erg fijn weekend gewenst, zorg dat het er weer eentje wordt om nooit te vergeten.

Veel geluk, Hans

• 18 Oktober 2008 - 11:20

Annelien:

Hee meisie!

Ik ben superblij dat je je lekker voelt in alles wat je doet daar!, ik weet zeker dat de jongens en meisjes daar ontzettend veel aan jou als persoon hebben.

heel veel plezier dit weekend en laat je lekker gaan met de salsa!!:D

• 19 Oktober 2008 - 13:30

Eer:

Heeey Suusje, leuk weer om een bericht van je te lezen, vooral dat van die kont van je!! Haha dat vond ik erg leuk :D Lollie!! Maar goed het is wel jammer van dat vrouwtje dat er geen speld tussen is te krijgen, vaak denken die mensen dat ze het beste doen!! Helaas zien alleen jullie dat het niet zo is! Maar als er iemand is die tot iemand door kan dringen dan ben jij het suus, dus succes!! Haha de hypotheek is trouwens rond!! Dus krijgen 15 december de sleutel!! Geniet nog daar he!! Dikke kusjes eertje

• 20 Oktober 2008 - 12:58

Tina En Haar Mannen:

Lieve Suus,

wat moet ik nog toevoegen aan al die reacties? Heerlijk om te lezen dat je het zo naar je zin hebt. Laat de moed niet zakken, want de aanhouder wint!!!! Hoe gaat het met project "Tanden poetsen"?
    Dikke kus

• 20 Oktober 2008 - 21:47

Zussie:

Heej :)
    Heb je ook even een update gestuurd van mijn verblijf in het buitenland!
    Kuss

• 22 Oktober 2008 - 22:01

Anneke:

Jeetje suus, wat een mooie verhalen van je! nu zit je daar al 2 weken, niet te geloven he? hoop dat het goed met je gaat!! kom je snel opzoeken, zin in. maar ik moet eerlijk zeggen vind het nu wel erg spannend worden hoor. ik hou je nog op de hoogte van mijn verblijf (evt bij jullie in huis)ik las net je hyvesbericht. en ik stuur je nog een berichtje hoe laat ik aankom in paramaribo. Ik wens je heel veel plezier! geniet ervan, de tijd gaat zo snel! liefs, Anneke

• 24 Oktober 2008 - 23:21

Charlotte:

Hi meis!

Je bent er idd maar druk mee! Jullie zullen vast een hele boel voor de kindjes betekenen.

Heel veel succes!

XXX